Az FDM-terápia

A fascia disztorziós modell (FDM) olyan manuálterápiás módszer, amivel kezelni lehet a gyakori mozgásszervi betegségeket és a fájdalmat. Az FDM megközelítése szerint a fájdalmat és a diszfunkciókat az ún. disztorziók okozzák. (Disztorzió: a fascia (kötőszövet) elváltozása.) A fascia tartja és táplálja a szerveinket, izmainkat, ízületeinket, egy olyan rugalmas háló vagy tok, amely körülveszi a szervezetünket. A terapeuta a test kötőszövetében lévő specifikus problémák, disztorziók vagy „torzulások” jeleit keresi, majd helyreállítja, amivel mind a mozgásbeszűkülés, mind a fájdalom gyorsan csökken. Tipikusan az FDM-mel kezelhetőek a húzódások, húzódások, rándulások, ficamok és a befagyott váll-szindróma.

Yumeiho masszázs kezelés

Az FDM-kezelés során felmérem a mozgásszervi rendszeredet, és speciális manuális technikákkal azonosítom a fasciális torzulások területeit. Ezek után célzott nyomást és manipulációt alkalmazok az érintett területre, hogy feloldjam a torzulást és helyreállítsam a normális működést.

A fascia disztorziós modell (FDM) egy páciensközpontú értékelési és kezelési modell, Dr. Stephen Typaldos, amerikai orvos alkotta meg, aki szakmáját tekintve az oszteopátia doktora volt.

Ez a rendszer a beteg mozdulatai, leírása alapján kezeli a különböző diszfunkciókat, hat különböző diszfunkciós kategóriába sorolva a tüneteket. Attól függően, hogy hogyan írod le a panaszodat és hogyan mutatod a fájdalom helyét, úgy kezelem az adott testrészt.  Az FDM-kezelés célja a normál mozgás helyreállítása és a páciensben a mozgástól való félelem csökkentése, ami lehetővé teszi a gyorsabb visszatérést a normális mozgási funkciókhoz, miközben csökkenti a „hagyományos” kezelési módoktól (pl. fájdalomcsillapító) való függőséget.

Az FDM megközelítését (sokszor hívják Typaldos-módszernek is) a manuálterápiában a mozgásszervi betegségek széles skálájának kezelésére alkalmazzák, beleértve

  • az akut és krónikus fájdalmat,
  • az ízületi merevséget és a csökkent mozgástartományt;
  • az ízületek ficamából és ficamából eredő akut fájdalmat, akut lumbágót, nyakmerevséget;
  • a sportsérüléseket, pl. szalaghúzódásokat, zúzódásokat, izomrostszakadásokat,
  • a hátfájást, derékfájást, váll- és nyakfájást,
  • olyan tüneteket, mint zsibbadás vagy bizsergés, valamint erővesztés vagy instabilitás.

Az FDM segítségével gyógyszerek nélkül kezelem a fájdalmadat, ez a terápia minden korosztály számára alkalmas.

A fasciális torzulás modell hat specifikus torzulásmintát tartalmaz, amelyek sérülések vagy izomműködési zavarok miatt léphetnek fel. Minden egyes mintázatot a jellegzetes vonások és tünetek alapján diagnosztizáom, és egyénre szabott kezelési stratégiát alkalmazok.  

Nem csak egyféle módszerem van a különböző mozgásszervi panaszok kezelésére. Sőt: nem csak a mozgásszervi panaszokat tudom kezelni. Gyógymasszőrként és FDM-terapeutaként több eszköz áll  rendelkezésemre. De a legjobb, ha ezeket a panaszokat megelőzöd, azaz naponta sportolsz, mozogsz. Próbáld ki ingyen a jóga– és Aikido-óráimat, amely nem csak az egészségednek és a lelkiállapotodnak tesz nagyon jót, de az alapvetően alakítja majd át az életedet – a jobb irányba.

jóga a tengerparton

Mire számíts az FMD-terápián?

Masszázságyon, a fájdalmas területet kezelem

Az FDM nem a legkellemesebb kezelés, sőt, sokan mondják, hogy akkor jó, amikor vége van, mert akkor vége van a fájdalomnak és a merevségnek is. Ez nem a kényeztető, „simi-simi”-masszázs. 

Mindig van házi feladat

Pont, mint az iskolában: az FDM-kezelés után speciális gyógytorna-jóga-gyakorlatokat fogsz kapni, amelyeket csinálnod kell, ha nem szeretnéd, hogy a tünetek visszatérjenek. 

Néha egy kezelés is elég

Már az első kezelés után csökken a fájdalom és nő a mozgástartományod. 

Gyors eredmény

Az FDM nagy előnye a hatékonysága. Egyes esetekben azonnal, másszor pár kezelés után a fájdalom drasztikusan enyhül és visszatérnek a mozgásfunkciók. 

Csák Gergely logo final

Genki Központ - Csák Gergely

Aikido, jóga és masszázs - működő módszerek a teljes élethez.

Vedd fel velem a kapcsolatot!

06 20 9 654 298

gergely.csak kukac gmail.com

Copyright © 2024Csák Gergely. All Rights Reserved.